Categories
чета

Три неща от биографията на Steve Jobs

Биографията на Steve Jobs страшно ми хареса. Дори на относително невъзмутим човек като мен подейства много силно. Даже вдъхновяващо.

Има три неща, които си отнесох с мен след края на книгата. Различни от очевидните.

стаята

1. Как правим нещата, които се виждат, е не по-малко важно от това как правим нещата, които не се виждат. Дори мръсотията да е скрита под килима, ние ще знаем, че е там. И ще спим спокойно или няма.

It was important, his father said, to craft the backs of cabinets and fences properly, even though they were hidden. “He loved doing things right. He even cared about the look of the parts you couldn’t see.

2. Фокусът му е майката. Много е трудно да кажем „не“, но пък ако правим само едно нещо, то ще стане толкова добро, че всички птички ще пеят само за нас и ще сме толкова щастливи, че няма да ни пука за друго.

(впрочем, целият keynote от WWDC ’97 си заслужава, особено ако сте около пресечната точка на софтуера и мениджмънта)

Почти всичко хубаво, което ми се е случило е било, защото ми е трудно да казвам „не“. Не ми се мисли къде щях да бъда, ако можех и да се съсредоточа.

3. ↓

He knew the equations that most people didn’t know: Things led to their opposites.

Минимализмът ни дава повече с по-малко. Фокусът ни дава повече, докато боравим с по-малко и по-прости неща. Въздържанието изостря сетивата ни за когато спрем да се възпираме. Нещата ни се случват, когато най-малко се мъчим да ни се случат.

Красотата на книгата е, че дори моите три да ви се струват глупави и очевидни, в нея има достатъчно ценни неща. Ще намерите и за вас.

П.П. Дума на деня – нещо.

Categories
разказвам

Случка в мола с McDonalds и кроше

Така се случи, че бях до ескалатора в мола. Няма значение кой.

Пред мен вървеше мъж. В едната ръка – дете, в другата – голям хартиен плик от McDonalds.

Към същия този мъж се приближи младеж. Вместо просто да застане нахално пред мен, той направи нещо друго. Удари мъжа. Не много силно – толкова, че да не падне а, само да се килне назад и да се върне обратно. Все едно бе на пружина.

Защо храниш детето с McDonalds, бе идиот с идиот?! Какво ти е направило?

Бяг. Охрана. Нищо интересно повече.

Зарадвах се много, че бях свидетел на точно тази случка. Не заради McDonalds и глобализацията. А защото на някого му пукаше достатъчно.

Categories
аз

Пинг-понг

Животът ти трябва да е като игра на тенис на маса.

Запращаш любимото си топче към някого отсреща. Или към стена. Топчето може да се върне леко и ти удряш пак. Топчето може да се върне неспясяемо и колкото и бързо да скочиш не успяваш да го хванеш. Топчето може да се върне много фалцирано и посоката му хич да не е ясна. Топчето може и да не се върне.

Но ти не правиш така. Вкопчваш се за топчето. Държиш го на топло и сигурно в скута си. Страх те е без него. Страх те е, че ще е скучно да го връщаш до безкрай. Страх те, е че няма да може да го хванеш. Страх те е, че ще се върне твърде различно. Страх те е, че няма да се върне.

Един ден стискаш топчето твърде силно и то се чупи. Или по-лошо – забравяш го на дъното на чантата си, затрупано с ключове и касови бележки.

Categories
аз

25

Как разбирам дали съм още млад. Ако предната година съм научил повече, за мен и за разните щуротии по света, отколкото през всички предишни години, значи съм още млад. Такъв съм си. Макар и на 25.

Както се казва в една песен:

Speed jive don’t want to stay alive
When you’re twenty-five

Четвърт подхожда повече на: милион, финал, вълнови тръби, торта, мента, даже на парацетамол, отколкото на век.

Categories
wordpress аз

Български награди за уеб и Ruby on Rails конференция

Две презентации до края на седмицата.

Утре ще говоря на семинара към Български награди за уеб за това дали WordPress не става и за медиен сайт, освен за блог. Всички презентации на семинара ще бъдат по 15 минути, което много ме радва. Краткостта води до повече краткост. И по-качествени лекции.

В събота пък, Стефан прави конференция за Ruby on Rails в рамките на ежемесечните сбирки на Линукс за българи. Там ще разкажа що е то Rails и с какво може да научи от него един уеб програмист. Дори и да няма намерение да припарва до Ruby.