Categories
чета

Три неща от биографията на Steve Jobs

Биографията на Steve Jobs страшно ми хареса. Дори на относително невъзмутим човек като мен подейства много силно. Даже вдъхновяващо.

Има три неща, които си отнесох с мен след края на книгата. Различни от очевидните.

стаята

1. Как правим нещата, които се виждат, е не по-малко важно от това как правим нещата, които не се виждат. Дори мръсотията да е скрита под килима, ние ще знаем, че е там. И ще спим спокойно или няма.

It was important, his father said, to craft the backs of cabinets and fences properly, even though they were hidden. “He loved doing things right. He even cared about the look of the parts you couldn’t see.

2. Фокусът му е майката. Много е трудно да кажем „не“, но пък ако правим само едно нещо, то ще стане толкова добро, че всички птички ще пеят само за нас и ще сме толкова щастливи, че няма да ни пука за друго.

(впрочем, целият keynote от WWDC ’97 си заслужава, особено ако сте около пресечната точка на софтуера и мениджмънта)

Почти всичко хубаво, което ми се е случило е било, защото ми е трудно да казвам „не“. Не ми се мисли къде щях да бъда, ако можех и да се съсредоточа.

3. ↓

He knew the equations that most people didn’t know: Things led to their opposites.

Минимализмът ни дава повече с по-малко. Фокусът ни дава повече, докато боравим с по-малко и по-прости неща. Въздържанието изостря сетивата ни за когато спрем да се възпираме. Нещата ни се случват, когато най-малко се мъчим да ни се случат.

Красотата на книгата е, че дори моите три да ви се струват глупави и очевидни, в нея има достатъчно ценни неща. Ще намерите и за вас.

П.П. Дума на деня – нещо.

Categories
гледам слушам чета

Моите книги, музика, филми

Не съм откривател на интересни книги. Имам приятели, които обаче са. Или по-вероятно те имат приятели, които са. Или още по-вероятно, имат приятели, които имат приятели…

Дори да открия нещо, рядко натрапвам вкуса си под формата на предложения. Главно поради чист мързел. Трябва да си спомня какво съм гледал, чел или слушал напоследък, да мисля дали е подходящо за съответния човек. Публичното споделяне ми е още по-трудно – отнема ми часове да синтезирам мнението си до приемливия обем от няколко изречения. За Дзифт и Светът е голям… се насилих, заради леко насилен патриотизъм.

Вместо да се тормозя с писане или мислене, просто ще ви пратя към три външни услуги, които ползвам за проследяване на събитията.

Музика

http://nikolay.bg/music води към профила ми в last.fm. Там може да видите последните слушани песни, любими (loved) и седемдесет и седем килограма статистика.

http://nikolay.bg/music/feed води към хранилка с любими песни, подредедени, обратно-хронологично, по време на влюбване.

Книги

http://nikolay.bg/books води към профила ми в Goodreads. Там може да видите кои книги чета и минимална и почти случайна извадка от тези, които съм чел. Ако се регистрирате, въвеждайте информация за българските издания на книгите. Моля!

http://nikolay.bg/books/feed пък води към хранилка с обновяванията на тема книги. Оценки, започнати, завършени.

Филми

http://nikolay.bg/movies води към списъка с оценени филми в IMDb. Системата за оценяване ми е манджа с грозде, така че не се вглеждайте в числата толкова. Заглавията, за сметка на това си заслужават, тъй като не гледам много филми.

http://nikolay.bg/movies/feed, напълно неочаквано, води към хранилка с горните филми.

Накрая

Навън е джунгла. Това е жалък опит за търсене на пътечка в нея.

Categories
чета

Аз и The Morning News (и нещо много важно в края)

Има дребни открития, често добре прикрити, които бутват леко колата и животът ни, барабар с нас, отпрашва в съвсем различна посока. Запознах се наскоро с миловиден чичко, който толкова се впечатлил от перспективите пред един SEO специалист, че моментално се преквалифицирал на продавач-консултант в магазин за луксозни плувни артикули.

Аз не се преквалифицирах в нищо. Просто цъкнах на една връзка и се отвори един сайт. Бях първи курс, имах много свободно време и, както и сега, се изживявах като програмист. С компютрите си говорехме на един език, но някъде бях прочел, че програмистите трябвало да могат да пишат добре. Било то писма, било документация. Или просто, за да е сигурно, че умеят да се изразяват пред хора (и пред себе си) без да опират до точки и запеати, смешни ръкомахания или малката теорема на Ферма (голямата е тооолкова 9-и клас).

Но нека се върнем на сайта, който отворих в предния абзац. Не само заради възбуждащата черно-червена гама, The Morning News ми стана идеален пример за кадърно писане. Бих казал даже, че ме вдъхновяваше. Ако, разбира се, бях седнал да пиша каквото и да било (обвинявам учителката ми по литература!). Бих казал също и, че беше лека, но идеална смесица между публицистика и проза. Ако, разбира се, знаех какво значи публицистика. Накратко – харесваше ми.

Без да съм наясно какво чета, аз четях. Даже не ми пречеше, че сайтът се задвижва от Movable Type. Важното беше, че някой се забавляваше с думите. Което забавляваше мен. Което пък щеше да забавлява някого, който щеше да чете писмата ми след време. Вече съм забравил всички култови (някои даже малко повече от култови) есета от The Non-Expert. Забравил съм и колко нощи съм прекарал в разглеждане на снимки на мечки или на клавиатури на лаптопи, рисувани от деца. Всъщност съм забравил почти всичко, което съм прочел или видял в The Morning News. Запомних само едно.

Много важно е как го казваш. Каквото и там да имаш да казваш. Или да нямаш.

Categories
чета

R.I.P. Артър Кларк

Снощи е починал Артър Кларк. Не съм от поколението, което е прекарало юношеството си в четене на фантастични романи, но още знам къде е одърпаната ми Одисея.

Дори да не намеря време да я прочета отново или да изгледам за първи път филма, със сигурност няма да се изпари любопитството ми към света.

Categories
чета

Памучен сняг

Снежинка

Снегът не закъсня – появи се само няколко часа след последната страница на Сняг. Орхан Памук разкрива какво се случва с главния герой още в средата на книгата и това я прави само по-интересна.

Помислете си колко от книгите бихте дочели, ако знаехте какво ще се случи в края.