Categories
аз

Сутрешно блаженство

Начало на деня: аларма, snooze x 6, изцъкляне пред вече твърде късния час, свръхзвуково миене на зъби, изстрелване като коркова тапа към училище/офиса.

Не, благодаря.

Тествал съм ставането 15 минути преди излизане с години и това само ме е убедило, че има и по-добри начини за започване на деня.

„Пренавиването“ на алармата не ми помага да се наспя повече. Сънят, прекъсван от аларма, е като пиенето на бира с посещаване на тоалетната на всеки 200 милилитра – може да продължи вечно, без накрая да имаме чувството, че сме консумирали алкохол (спали, ако следите метафората).

Веднъж станал, раздвижването и чистия (или поне свежия) въздух могат да нанесат непоправими вреди на сънливостта ми. Най-простата гимнастика от началното училище върши чудесна работа без сложността от специални уреди и разходки до специализирани клубове. Най-ефективна е разгрявката на тераса, особено ако имате хубава гледка. На високо София губи циничния си вид от повърхността.

Разкършил рехавите си мускули, на сутрешен ред идва храната. Не мога да се съглася с хората, които пропускат закуската и ободряващия чай. Разбирам ги, че бързат и не са свикнали да се хранят след ставане, но повярвайте ми – не са прави. Какво по-вдъхновяващо има от филия с пушени гърди, 5-6 нарязани репички и втора филия със сладко от ягоди и сирене. Всичко това разбира се гарнирано с чай алпинист, обилно залято със синьото небе през прозореца и добре изстискано от всички хартийки и опаковки по масата. Ако имах повече време щях да снимам закуската, а не да я описвам толкова пространно.

Настроението може да дойде не само от храната. Готварската книга за мъже, както винаги е източник на разбираема мъдрост:

Добрите резултати при приготвянето на храната идват с доброто настроение, а доброто настроение не е постоянен спътник на човека. Добрата музика, обаче влияе върху настроението. Ето защо любимата мелодия ще окаже своето благотворно въздействие.

Моят сутрешен избор без капка колебание е сутрешната програма по Ретрорадио с Митко Павлов. Ако сте от моята партия и понякога ви обвиняват в тъповат хумор, то предаването е точно за вас. Сутрешната програма е източник на вечни бисери като: „имам тлъстички паласки, нуждая се от ласки“, „времето е в нас, ние сме във времето, както е казал поетът навремето“, „както казваше Цецо Мъглата: обещааавааам да съм верен до гроооб“. И още стотици други, които не съм си правил труда да записвам, а просто съм оставял да ме карат да се усмихвам.

Да посрещна хубавите и лошите неща, които ще ми предложи деня, с усмивка – това е целта на моята сутрешна програма.

7 replies on “Сутрешно блаженство”

Митьо подкрепя казаното като един чудесен анти-пример :D

„Начало на деня: аларма, snooze x 6, изцъкляне пред вече твърде късния час, свръхзвуково миене на зъби, изстрелване като коркова тапа към училище/офиса.“

Kултово :D

+1 за Митко Павлов. Това е може би единствената сутрешна програма която мога да слушам – в колата на път за офиса и после през streaming-а в интернет – източник на велики бисери. Като ти каже, че трафика в София се е затегнал като кокоше дупе и някакси по-леко ти минава чакането по кръстовищата…

Напоследък постоянно повтаря, че щял да преглага брак на „Кайлиту“. Много ми е интересно като дойде за концерта какво ще направи по въпроса… :)

Яко :)

Аз пък тествам друг подход – ставане всеки ден в 7. След като го практикувах две-три седмици си ставам в 7 без часовник. Поне при мен действа много приятно, понеже аз имам обратния проблем – оливам се със съня.

Георги,
Няма равен в това предаване и всички шеги някак му идват отвътре. Слушал/гледал съм го в други превъплъщения – доста по-слабо се представя, така че остава сутрешната програма да му е призванието.

Александър,
Пия какъвто чай ми попадне. Имаме едно шкафче, в което винаги има 10-15 кутийки. Не обичам да се обвързвам с чая, който пия.

Стефчо,
Това също не е лошо. Обмислял съм го, но предпочетох 7 часов сън. От известно време се будя някъде 7 часа след като си легна и се чувствам също добре. Важно е режим да има човек, не е толкова важно какъв :-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.