Categories
разказвам

Случка в мола с McDonalds и кроше

Така се случи, че бях до ескалатора в мола. Няма значение кой.

Пред мен вървеше мъж. В едната ръка – дете, в другата – голям хартиен плик от McDonalds.

Към същия този мъж се приближи младеж. Вместо просто да застане нахално пред мен, той направи нещо друго. Удари мъжа. Не много силно – толкова, че да не падне а, само да се килне назад и да се върне обратно. Все едно бе на пружина.

Защо храниш детето с McDonalds, бе идиот с идиот?! Какво ти е направило?

Бяг. Охрана. Нищо интересно повече.

Зарадвах се много, че бях свидетел на точно тази случка. Не заради McDonalds и глобализацията. А защото на някого му пукаше достатъчно.

29 replies on “Случка в мола с McDonalds и кроше”

И какво?
Това ще има ли някакъв „възпитателен“ ефект?

100% ефектът ще е отрицателен.

Аз бих се изсмял, ръкопляскал, и също избягал. :)

Дори и да му пука на някой, да удариш някой си е малко крайно и маниакално… :(

Аз не обичам McDonalds но съм ги посещавал, може би 5-10 пъти в живота. И дори да не им е хубава храната, това не значи, че мога да ударя някой само заради това, че се храни там (или храни детето си). Че ако беше така, бихме могли постоянно да удряме хората около нас – че пушат в присъствието на децата си, че ги пляскат, че удрят бездомни животни, че хвърлят боклуци, и много други неща. Но не го правим – и по-добре…

Според мен не е далеч времето, когато подобни случки ще са ежедневие. Прекалено много взе да се глобализира всичко. Прекалено много хора вече са по един или друг начин подлъгани и/или обвързани с големите корпорации.

Нека погледнем най-големите – Microsoft, Facebook, McDonalds, Coca Cola и други. Какво е общото между тях? Всички те предлагат вреден за човека и обществото продукт. Но в същото време много хора използват този продукт, дори да знаят за вредата от него. Пристрастени са към продукта.

И в същото време има будни хора, които не се страхуват и на които вътрешно им идва да се борят против всичко това.

По темата – да започнеш да храниш едно дете от малко с такава вредна храна и да го пристрастиш към нея – жестоко.

Изключително тъпа постъпка! Не съм фен на мола, още по-малко на McDonalds. Но да удариш баща пред детето му е най-голямата простотия, която е могъл да направи младежът в този случай. Със сигурност това го е травмирало повече, отколкото вредната храна. Ако на въпросния младеж му пукаше за детето, а не за собственото му его, сигурно щеше да се замисли. (В случай, че изобщо може да мисли.)

Едва ли дори да бяха убили баща му пред него би го травмирало повече от това да яде McDonalds …

А бащата хранил ли е детето или просто е носил плик? А храната в плика за детето ли е била? – Според мен, ако случката е реална, на младежа терорист, му пука повече за това което ства в главата му, а не за детето

Мисля, че нямаме разногласия по това, че McDonalds не е за деца. (И за възрастни – също.)

Но откъде знаете, че бащата редовно храни там детето, а не е направил изключение?

Ясен отбира ли нещо от детска психология? Или пък е диетолог? Ако не е нито едно от двете, как направи сравнението и стигна до това доста категорично заключение? Ако пък казва това като специалист, защо не си купи един Калашник и не застане на пост пред входа на някое заведение за бързо хранене?

Или и той е смел колкото Мартин, който и гледал сеир и би избягал?

Най-вероятно от цялата случка детето ще запомни, че поддръжниците на здравословното хранене са агресивни и подли страхливци.

Ето заради такива „талибани“ се провалят добрите идеи. :-(

изобщо не става въпрос тук за храната – някакъв тийн решил да се прави на голяма работа – ударил и хукнал да бяга, дреме му на него за детето (то сигурно си е изкарало акъла) важното е той да се направи на интересен

Хубаво, че на някои хора още им пука, но малко пресилена реакция… Ако този човек постъпва така и когато е все така убеден, но не е прав, какво ще стане?

А някой помисли ли, как изглежда постъпката на тоя еко-талибан от гледна точка на детето?
Някакъв много лош човек удря баща му – щом го удря, естествено, че е най-лошият. И този лош човек мрази макдоналдс. Следователно, хората, които са против макдоналдс са лоши. И вероятността тази нагласа да остане на подсъзнателно ниво и в бъдеще, когато детето порасне и разбира нещата по-добре е много голяма.

Много хубаво! На мен наистина ми се иска понякога да раздавам шамари на бременните, които не вадят цигарата от устата си, на майките, които пушат до количката на бебето си, на тези, които тъпчат децата си с чипсове, пуканки и т.н., защото така децата мълчат, а те си говорят с приятелките……..Майките, които купуват желирани бонбонки, кроасани, салами и полуфабрикати без да четат етикета дори………Не е само Макдоналдс! Ами всичките вредни хапчета, с които ги тъпчем след като сме ги нахранили с вредни храни и тези деца са се разболяли….постоянно! Шамарите не вършат работа….не, че съм опитвала! И все пак Макдоналдс трябва да го забранят със закон само заради миризмата, която се носи от него!

С тази тема Ники отваря много сериозна тема за обществото ни – храната на децата в училище и у дома, а и за агресията. Глупаво е да удариш някого за избора на менюто на детето му – храната е личен избор и отговорност. Този младеж или е бил луд или е свалял някоя кака, но във всеки случай – анти-социален. Но агресивният младеж не е чак така важен. Луди колкото искаш по улиците.

Наскоро се заговорих с една майка в парка, която хранеше детето си в картофки от МД. Попитах я на колко е детето. „На 3 ли?“, предположих аз, а то беше на година и половина. Майката притеснено сподели: „Нещо много бързо взе да се развива дъщеричката ми“. Попитах я защо я храни с тези гадости, а тя каза: „Ами, яде му се на детето.“

Вкусът се възпитава и не можеш да се оправдаваш, че на детето му се яде или пък да го „награждаваш“ с посещение на кварталния МД. За съжаление мол-културата вече е голяма част от живота ни и тя е вредна не само за физическото ни здраве, а скоро ще се окаже пагубна и за културата ни.

А всъшност защо повечето хора си мислите, че е по-полезно да храните детето си и себе си с банички или с пица отколкото със сандвичи конкретно от МакДоналдс?

Според мен едно от най-лошите неща с които човек може да храни детето си са ПРЕДУБЕЖДЕНИЯТА.

За съжаление голяма част от хората явно с това са ги хранили. :(

Грозна работа. Къде някой си храни детето е личен избор. Наистина ако този младеж е бил с всичкия си, агресията в обществото нараства.

По-скоро някой е бил луд достатъчно. Не това е начинът. Информация е нужна, но каква ти, пред силата на корпоративните интереси.

Изборът на храна не е просто личен избор на родителите. Тук би следвало да се намесят и педиатрите. Умът ми не го побира, че детският лекар няма да реагира когато види дете на година и половина, изглеждащо на три (@Таня), та това е аномалия.

Определено агресията в обществото ни нараства и това ме плаши. Миналата седмица приятел е бил пребит безпричинно, докато се прибирал пеша през нощта. Нападат го в гръб трима абсолютно непознати, които дори не са направили опит за комуникация.

Интересно кое е по-вредно-ябълката третирана с пестициди,салатата пълна с нитрати,“натуралният“ сок или близалката с Е-та или бланшираните картофки(за които Ловци на митове доказаха,че не се разграждат с месеци).В днешно време всяка храна е вредна,а думата „био“ е просто рекламен трик за прибиране парите на балъците-познавам лично „био фермери“ обработващи земи в близост до заводи бълващи отрови,но издържали проверките-мерси за това „био“ на двойна цена.
Да не говорим за храните в лавките на училищата-боза с канцерогенни Е-та,баница или кифла с евтино ГМО брашно и сирене,газирани боклуци,ГМО ядки и т.н. вкуснотии.
Харесва ми начинанието на земеделският министър за борба с боклуците в храните,но това е обречена кауза за беден народ.

Теодора, дай някакъв линк към себе си – все ще се намери някой да ти удари един, щом толкова си падаш по шамарите! ;-)

Впрочем, прави ми впечатление, че всички привърженици на боя са анонимни, без линк. Що така, бе, смели хора?

Много лесно се раздават анонимни шамари (особено виртуални). Като толкова си вярвате, защо не идете да ударите шамар на управителя на Макдоналдс – пред охраната?

Историята явно е измислена, предполагам, че Бачийски си прави някакъв експреимент с хорските реакции :)

Онзи ден спорихме с Илфа по повод на тази история. Аз си мисля, че е plain wrong, поради следните причини:

1. Знае ли се, че ще храни детето си с това? В смисъл, не го е видял, как тъпче детето си с чийзбургери.
2. Ако се загледате в съдържанието на месни и млечни продукти в магазина, може би в крайна сметка ще отидете да си вземете някакъв джънк (все е тая)
3. НЕ може просто да се разхождаш и да фраскаш хора за щяло и нещяло.

Ей такива, нек’ви.

Доста… странна постъпка. Някой се е направил на интересен; да, той сигурно си е вярвал. И – не – това не е начинът. Все едно утре да влязат два кораба в орбита, да кажат „абе сган, вие още ли ползвате енергията от термоядрен синтез? Не разбрахте ли колко е ВРЕДНО това?“. След това ядосани да потопят 2-3 континента и да си заминат. Голяма полза ще има, няма що.

Коментарите са по-интересни от случката. Приема се за редно нещо като „Око за око, зъб за зъб“, само че брандирано към McD – „Око за донът, зъб за чипс“. Понеже цигарите са много по-опасни от Макдоналдс, може направо да си основат одобряващите фейсбук групи „Да набием клечки под ноктите на всяка майка-пушачка“ или „20 години затвор за дъвчене на дъвка в клас“.

Mладежът е лайнар, който е изпуснал шанса да изкара наборна военна служба, за да може да оценява възможността да правиш лош избор дори и за децата си. Жалко, че е избягал (както всяко малодушно пале, желаещо да се бърка на околните) – щом има куража да „променя света“ би трябвало да прояви мъжеството и да си понесе последиците (дори исамо изгхвърляне от въпросния МОЛ от охраната).

Макар да ми бяха интересни, стига толкова коментари. Ще си напиша скоро впечатленията и от случката и от коментарите.