Categories
iPhone

iPhone версии: разписание на БДЖ

Колкото и да е умен браузърът на iPhone, има сайтове, в които искам да проверя нещо набързо. А не мога. Колкото и разтегливо понятие да е „набързо“, пет минути, за да видя кога има влак за вкъщи, е твърде много.

Така на nikolay.bg/iphone се появиха iPhone версии. Това са iPhone версии на сайтове, които ме карат да плача. И информацията от които искам да ползвам скорострелно.

Сигурно сте познали, че първата версия е за търсене в разписанието на БДЖ.

В моята версия (на nikolay.bg/iphone/bdz) не може да правите много повече от това да разберете в колко часа днес има влак между две гари. Ако ли пък ви трябва повече – влезте в големия лош сайт или се обадете на информация. Така ще разберете с колко прекачвания ще стигнете, дали има спални вагони и колко струва билетът. Съмнявам се, че ще ви се наложи.

Друго. Подозирам, че цялото начинание не е много законно. Ще рискувам, обаче, в името на удобството си. И силно мотивиран от страницата с правна информация, в която единственият текст е legal.

Това ми беше първия сайт за iPhone. Като повечето първи неща, сигурно и това не се е получило ужасно добре. Затова реших да пусна кода свободно, хем да стане по-добре, хем аз да се донауча. Елате в проекта в github. Там има код, може да се докладват проблеми, да следите какво се случва, да коментирате по промени или даже да си започнете нов проект на базата на моя. Няма да ви се сърдя.

Даже ще се радвам някой да помогне да направим използваеми версии на сайтовете на СКГТ и Централна автогара.

Всичко в nikolay.bg/iphone е писано на Python и съм ползвал едно дребно web framework-че – web.py.

Стига със сухите глупости, ето малко картинки за финал:

Какво повече ви трябва, освен да търсите влак между две гари?
Какво повече ви трябва, освен да търсите влак между две гари?
Резултатите са прости
Без тонове ненужна информация в резултатите.
Ако гарата, която търсите я няма в списъка може да си я добавите ръчно. Да, може и на латиница.
Ако гарата, която търсите, я няма в списъка, може да си я добавите ръчно. Да, може и на латиница.
Гарите, които сте въвели ви се пазят за следващие търсения.
Гарите, които сте въвели, ви се пазят за следващие търсения.
Ако това минималистично приложение не ви отговори на въпросите, може да се обадите на бюро информация
Ако това минималистично приложение не ви отговори на въпросите, може да се обадите на бюро информация.

22 replies on “iPhone версии: разписание на БДЖ”

Идеята ти е страхотна! Има нужда от мобилни версии на такива информационни сайтове. Щом собствениците не са направили такива, чудесно е, че ти си се заел. :) Както е казал Остап Бендер: спасението на давещите се е в ръцете на самите давещи се.

Евалата Ники! :)
Със сайта на БДЖ аз се боря през мобилни устройства още от както имах k800. Сега с iphone-a имам проблем със сайта на СКГТ (или както там се вече се казва с новото ѝ име) – демек с разписанието на рейсовете в София. Виж gps.skgt-bg.com ;)

Добре е към всеки влак да се добави линк в който да се вижда допълнителна информация, като например цени на превоза.

Гледам да се пазя от „добре е да“. В малките приложения искам да има само нещата, без които не може. „Големият“ сайт е винаги на разположение, ако искаш повече информация и имаш повече време и нерви.

На мен ми харесва и е удобно.

Само искам да попитам дали информацията се осъвременява автоматично от сайта на БДЖ?

Евала! Можеш да се свържеш с тия хора и да им кажеш да го качат на сайта си, щото са явно зле. Пак са им взели много пари от „големите“ уеб-фирми, без да им свършат достатъчно работа. Даже може и да си платят.

Да. Засега всяка заявка към моето сайтче се превръща в заявка към сайта на БДЖ. Ако един ден се наложи, ще кеширам.

Аз iphone го отричам като цяло, не пътувам с влак, но все пак да споделя, че на моя Diamond си работи като пушка версията ти, може да я промотираш и сред хора с не iphone :)
Това за СКГТ ще е още по-полезно :)

Ники, без да казвам „добре би било“, сложи, моля те, едно флагче за дестинациите, които са с прекачване, щото иначе инфото ти е подвеждащо и можеш да направиш кофти номер на някой, предоверил се на приложенийцето ти. Пример – Сф – В.Т.

Владо, знаеш къде е гитхъбя, овилицяваш, пращаш, сливам и така :-)

И все пак – не виждам какъв е проблема са прекачването. Важното е кога тръгваш и кога стигаш. Другото ще ти кажат на гарата. В билета ти пише, че трябва да се прекачиш.

Прекачването има значение предварително, щото ако знам, че до там се стига с прекачване, ще искам да знам предварително дали няма да сменям от международен на друг… знаеш как са международните, що се отнася до точността им.

Аниуей, няма да споря с тебе, някой ден токувиш наистина го ръчна с вилицата и добавя и това (+ инфо за текущи промени в маршрутите :)).

Как да е, евалата за мобилната версия!

Супер е. Ако знаех python бих се хвърлил да ударя едно рамо, защото и аз от давна мечтая за такова нещо ама за СКГТ и даже мислех да го правя скоро. Супер е, че си пуснал кода. Ще го разгледам с удоволствие!

[…] Николай Бачийски писа в блога си преди време, че ще пуска iPhone версия на уеб информационни приложения които да улесняват живота. Първото вече е готово – разписание на БДЖ – избираш си спирка от до и то ти ги показва. Без глупости, без една камара картинки. Следващите планирани са разписание за СКГТ и централна автогара. Повече за тези приложения може да прочетете на сайта му: http://nikolay.bg/2009/iphone-versions-bdz/ […]

Поздравления!!!
Защо не пишеш на майла на БДЖ да сложат линк? Сигурен съм, че ще се отзоват – в тяхна полза е :)

Ха! От 2 дни майсторя решение за СКГТ което да използвам на Андроид, днес един колега ме светна, че си направил такова нещо за БДЖ.

Драсни мейл да обединим сили :)

Ето един опит и за СКГТ – http://gps.xakcop.com/
Моят телефон е стар и браузъра му не разбира много от JS и затова сложих и един бутон „Търси“, който натискам при всяка селекция.

Страхотно приложение, точно това ми трябваше. Евала!!! Имам едно предложение, което ми се струва няма да те затормози – да сложиш бутон „връщане“, за да се покаже директно разписанието за връщане. Благодаря.

Явно СКГТ са се усетили и са направи по-нормална версия за мобилни устройства за търсене по код на спирка:

http://m.sumc.bg/vt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.