Categories
служебни

новият nikolay.bg и истинските мъже

Не разбирам от дизайн. Малкото знания, които имам по темата успявам да изкривя през програмисткото си мислене. Така се случи и с редизайна на този блог.

Малко повече от 4 години минаха откакто имам блог и през цялото време бях ползвал готови теми, макар и с много промени от моя страна. Преди няколко седмици вдъхновението ми реши да наруши статуквото и този дизайн си направих съвсем сам.

Оказа се, че при създаването на визия трябва да се взимат много решения. Чувствах се, все едно започвам нов програмистки проект, но с дребната разлика, че не се чувствах съвсем в свои води.

Първото трудно решение, което взех, беше да оставя само една колона. И без това никой не цъкаше по връзките отстрани. Така хем не се пречка излишна информация, хем успях да увелича размера на текста. А размерът има значение.

Второто, също толкова трудно решение, беше да се разделя със снимките в заглавката. Заемаха ценно място, отвличаха вниманието от текста, а и не се връзваха с новите ми цветове :-) За спомен ги запазих в една специална страничка. Освободеното място горе заех с по-добре отличими заглавие и глобална навигация.

Една от връзките най-горе е към архива. За него избрах да бъде като всеки уважаващ себе си архив – изчерпателен. В три колони са изброени всички категории, всички месеци и всички публикации. Всичко това е на една страница, така че може да търсите или просто да се лутате.

Секцията със снимки… да, вече има секция със снимки. Засега просто показва кратка разбивка от профила ми във flickr, но за в бъдеще ще показва и снимките, пуснати в блога.

Освен снимките, шареното се поддържа и от граватари + идентикони. 64 на 64 пиксела. Когато 128-битовите компютри станата масови ще си пусна граватари 128х128.

Промени има даже и по-надолу от коментарите. Вместо само стандартното copyright/proudly powered by съобщение там преместих и снимката си, две изречения за мен и връзки към последните пет публикации. Приятна изненада за всички, които са стигнали чак до долу.

При реализацията на горните промени за пореден път се убедих колко различни радости можем да имаме аз и дизайнерите. Докато вертикалната хармония докарва повечето от тях до тих екстаз, на мен ми направи нула впечатление и я зарязах. Даже нарочно я развалих и не съжалявам.

Стига толкова за новия дизайн. Има още какво да се желае, но животът е пред мен. Важното е, че истинските мъже дизайнват блога си сами.

10 replies on “новият nikolay.bg и истинските мъже”

Готино, семпло и много SEO избарано (нищо не пречи на бота веднага да се заеме със съдържанието) :-) Обаче най ме изкефи архива, който си е чиста и подробна карта на сайта. Гениално!

Това автоматочно прави мен по-малко мъж. Което автоматично ме прави нещастен и пак автоматично бързам да попитам: а тези мъже, които не се интересуват от уеб дизайн, какво правят? :) Тях кучета ги яли, а? Не е редно, не е…
Аз искам да си направя някои подобрения на моя блог, ама ако се опитам, най – много да оплескам нещата. Ама не от това оплескване, дето после може да се оправи. Не. Направо „яката“ :)

Ще ме извиниш, нали, че смятам най-безсрамно да ти открадна оформлението на архива за моите строго некомерсиални цели? :)

Влачи ;)

Ако ползваше WordPress, щях и шаблончето да ти дам. Между другото, бившият lead developer на Textpattern сега работи при нас.

Мерси ;)

Нищо лично. Просто думопечатницата е твърде шарена за мен, а и някак си не ми допада идеята да имам PHP код в шаблоните.

Знам за какво говориш. И аз седнах и си написах тема от нулата, тоест 90% от кода си е мой, за другите 10% просто не ми се пишеше вече… Но удоволствието и тръпката е голяма, а и освен това имаш много повече контрол и удобство. А само да попитам закачливата усмивка горе вляво под хедъра още при самото създаване ли я сложи или впоследствие?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.