Categories
сметачи

За бързите уеб страници

В кратката ми „кариера“ съм имал възможността да се занимавам с доста натоварени уеб страници. Прекарал съм с колегите доста безсънни нощи, оптимизирайки заявки и код, пиейки бира и настройвайки сървърни конфигурации. И всичко това за да спестим още няколко милисекунди с поредната хитрост, да ощастливим потребителите като им предоставим съдържанието малко по-бързо.

Залисани в оптимизации, хиляди програмисти и администратори по света са се загубили в 80-те процента на Парето, смятайки че ако сървъра плюе страницата 2 пъти по-бързо, на потребителя ще му се струва, че се зарежда два пъти по-бързо. А всъщност изобщо не е важно колко по-бързо идва страницата. Важно е как му се струва на потребителя. Колкото и да е иронично времето за зареждане на HTML кода е рядко повече от 20% от времето на изпълнението на цялата заявка. Другите 80 отиват в заявки и обработка на скриптове, стилове и картинки.

Корица на High Performance Web Sites

Аз съм backend програмист и не се очаква да ви кажа как да оптимизирате лошите 80%. На мен ми дайте да направя 20-те 19.978 :-) Steve Sounders, обаче се занимава точно с това. Първо попаднах на една негова презентация, след това пробвах разширението му YSlow, а накрая се сдобих и прочетох книгата му. Определено си заслужават.

Методологията за създаване на по-бързи уеб страници е представена като 14 ясни и конкретни правила, които трябва да се спазват. Също така са изследвани десетте най-посещавани американски сайта на базата на тези правила. И в книгата и в презентацията има много реални примери, които да ви помогнат в осъществяването на правилата на практика. Още примери има и на сайта на автора, където може наистина да усетите разликата между страници, които спазват някое правило и такива, които не го спазват. Всичката информация е организирана доста добре и няма да ви е трудно да се справите с процеса по „преход“ към по-бърз сайт.

Две много важно уточнения преди да захвърлите сървърната оптимизация. Дори зареждането на кода на страницата да отнема само 20%, то без него няма да се зареди нищо. Другата причина да не зарязвате backend забързването е, че колкото по-бързо сървъра си върши работата, толкова повече заявки ще може да обработи за единица време, което значи по-малко сървъри и разбира се – по-малко пари.

Откритията на Sauders и екипа му из Yahoo! не решават проблема с оптимизацията на уеб сайтове. Те просто добавят още един – този за front-end оптимизацията.

2 replies on “За бързите уеб страници”

Да, книгата е много полезна, даже преди OF мислех да ти предложа няколко конкретни корекции по wordpress.com темите.
Това с backend оптимизацията важи с пълна сила и за frontend-a. С две думи – колкото по-бързо дадеш на потребителя това, което иска и го разкараш, толкова по-добре за сървъра. ;-)

То наистина важи с пълна сила и за двете, ама кой да се сети :-)

Иначе за темите – кажи за какво точно става дума.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.