Categories
wordpress

По български

Отдавна обичам кавичките ми да са завъртяни в правилната, българска, посока –  и . Тъй като ми писна да ги пиша на ръка един ден се роди разширението „Български кавички“. В коментарите по разширението пък се зароди и идеята да се съберат повечко български типографски и други чалъми, които да направят писането и четенето на публикации написани на български в WordPress по-весело и приятно. Но, както повечето добри идеи и тази остана заровена и добре забравена за 2 години и половина. И тогава…

Преди няколко седмици ми се наложи да напиша ударено и в една публикация. Реших да си спестя честото писане на заклинанието ѝ. За целта намерих за най-удачно да пипна разширението за кавичките и там да сложа кода, който заменя самотните срещания на и кратко с ѝ. Сработи.

Преди няколко дни си говорих с Иван (разкрит си :-)) отново за удареното и. И чак тогава ми прищрака, че е дошло времето за „По български“. Новото разширение все още не прави много, но очаквам предложения. В момента то се разпростира до:

  • замяна на английските кавички с български
  • поставяне на български кавички около <q> тага, като с малко CSS се подсигурява, че браузъра не е сложил също кавички
  • замяна на самотно и кратко с ѝ

Първоначалната версия е 0.1 и може да я намерите в хранилището за разширения под име bgstyle. За обновленията ще научавате от страницата с разширенията в административния панел на блога си.

8 replies on “По български”

След дълги спорове в Уикипедия, в момента съм на мнение, че е по-правилно да се използва #x0438 + #x0300 (ѝ), а не #x045D (ѝ). Такава е и концепцията на Уникод.

Проблемът е, че все още някои браузъри не поддържат коректно диакритични знаци, но подобен проблем има и с ѝ.

Много съгласен! Това беше даже първото, което опитах, но просто не работи добре. Не, че всички шрифтове имат ѝ, но дори от друг шрифт да е взето, поне се вижда правилния знак.

Няма да е лошо да идете на сайта на Артемий Лебедев,който има страхотен онлайн инструмент за текстове – освен кавичките (на две нива!) поема тиретата, събирането на къси думи, и прочее дреболии които правят текста красив.
http://www.artlebedev.ru/tools/typograf/

О, този сайт е добре известен :-)

Доста от тези неща WordPress ги прави по подразбиране, но главно за текстове за английски език. Не всичко разбира се – например не събира кратките думи, но пък се справя поне с кавички и тирета.

Разбира се има разширение, което се свърза с уеб услугата на типографа и ти „типографира“ текста.

Виждал съм безброй типографски разширения за WordPress, повечето – портове на различни популярни библиотеки.

Не знам за бг кавичките.. но на мен ми свърши перфектна работа, да го преправя да ми връща „–“ към „-„, че Cufon-а, нещо не го харесва това &#…;..

Няма ли по-правилен начин от това, да пиша цял плугин, връщащ обратно този символ?

Няма по-правилен, пък и е доста кратък и чист.

Заглавията и текстовете на публикациите са в HTML формат, та не би трябвало да има проблем да се ползва &ndash; вместо –. Това, че Cufón не очаква HTML е съвсем друг проблем :-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.