Categories
сметачи

Вграждане на шрифтове в уеб страници

Safari 3.1 и Firefox 3.5 поддържат вграждане на шрифтове в уеб страници само с помощта на CSS. Звучи като нова ера в уеб типографията. Рай на земята. Реших да си сменя шрифта на блога и стана ясно, че не всичко е толкова розово.

Първият проблем е лицензирането. Повечето комерсиални шрифтове забраняват разпространението под каквато и да е форма. Така на разположение остават само безплатните шрифтове и тези, чиито лицензи специално позволяват вграждане. Излишно е да казвам, че и в двете категории хубавите шрифтове са малко. Със сигурност в следващите години ситуацията с лицензирането на шрифтове ще се промени, но няма да е днес. Или утре.

Вторият проблем е кирилицата. Дори да си намерите удобен за вграждане шрифт, шансът да поддържа кирилица е минимален. Шансът хубавият ви кирилски шрифт да разрешава вграждане също е минимален.

С малко зор, намерих два подходящи шрифта:

Пример за GentiumGentium

Свободен шрифт, чиято цел е да помогне добрата типография да достигне до повече езици. Красив, серифен, поддържа кирилица. Хубаво. Освен кирилица, обаче, Gentium поддържа и още вагон езици. Резултатът е 356 КБ файл.

След много орязване (и работа с програмата с най-ужасен интерфейс) на другите кодировки и на ударени букви и лигатури, стигнах до Gentium Latin-Cyrillic. Само 120 КБ. Свободни шрифтове FTW! Производният шрифт нямаше да е законен, ако Gentium не беше пуснат под Open Font License.

Сваляне на Gentium Latin-Cyrillic

Пример за Graublau Sans Web BoldGraublau Sans Web
Безплатен, sans-serif, поддържа кирилица. 40 КБ. Специално правен за вграждане в уеб като по-малкия брат на Graublau Sans Pro. В бъдеще все по-често ще виждаме web версии на pro шрифтове.

Това бяха двата шрифта от мен. Ако знаете за още, моля споделете ги.

Вграждането на практика

Като експеримент, реших да използвам Graublau Sans Web за текста в блога, а Graublau Sans Web Bold за заглавията.

CSS правилата са прости:

@font-face {
    font-family: GraublauWeb;
    font-style: normal;
    font-weight: normal; 
    src: url(fonts/GraublauWeb.otf);
} 
@font-face {
    font-family: GraublauWeb;
    font-weight: bold;
    font-style: normal;
    src: url(fonts/GraublauWebBold.otf);
}

Пътят към шрифтовете трябва да е или абсолютен, или относителен спрямо CSS файла. Ако пътят е абсолютен, файлът трябва да се намира на същия домейн като страницата.

Интересно е, че в Safari текстът не се показва, докато шрифтът не се изтегли. Във Firefox пък, докато файлът се тегли, текстът се вижда с някой вграден шрифт и после се сменят, което дразни.

Накрая

Сега му е времето да си поиграете с типографията в уеб. Още ѝ е рано за сериозна употреба, но поне бъдещето ѝ е светло.

Categories
видео сметачи

Пейо за авторските права, от 2005-а

13 май 2005-а. Пейо говори за принципни неща около авторските права пред купчина програмисти във ФМИ.

Основно става дума за софтуер, но поне началото трябва да се гледа от всеки не-юрист. Роматично-садистичното присъствие на Пейо ще спаси света (или поне зайчетата-самоубийци).

Categories
iPhone

iPhone версии: разписание на БДЖ

Колкото и да е умен браузърът на iPhone, има сайтове, в които искам да проверя нещо набързо. А не мога. Колкото и разтегливо понятие да е „набързо“, пет минути, за да видя кога има влак за вкъщи, е твърде много.

Така на nikolay.bg/iphone се появиха iPhone версии. Това са iPhone версии на сайтове, които ме карат да плача. И информацията от които искам да ползвам скорострелно.

Сигурно сте познали, че първата версия е за търсене в разписанието на БДЖ.

Categories
wordpress сметачи

Щастливият програмист и WordPress 2.8 @ WebTech/P2P

Миналата събота и неделя бях в Търново на една от най-приятните български конференции, ever — P2P/WebTech/BlogCamp. Дано по-често се срещат хора като Боги, които да ни събират на подобни мероприятия.

Освен размотаването с приятели и ослушването за интересни неща, на BlogCamp говорих за новия WordPress и какво ново около него. Със Стефан пък споделихме как успяваме да се радваме на програмирането.

Накратко:

WordPress 2.8 и отвъд

Тия дни ще се появи бета на WordPress 2.8. В него ще можете да инсталирате теми направо от админстративния панел и после да ги обновявате автоматично. Интерфейсът за поставяне на джаджи също ще е чисто нов. Поправените проблеми са близо тон.

Много интересни неща се случват в минимален радиус около проекта. На wordpress.tv, например, може да намерите стотици screencast-ове и записи от WordCamp конференции. Ще има скоро и субтитри.

BuddyPress е платформа за социални мрежи, която може да инсталирате на вашия сървър. Базирана на WordPress MU и 1.0 трябва да се появи другата седмица.

Най-якият инструмент за микро-управление на проекти пък е P2. Тема за WordPress, в която публикуването и тагването са убийствено лесни и виждате какво се случва „на живо“ – без да презареждате. Със сигурност ще пиша за нея пак.

Презентацията сигурно няма да е полезна без мен, но все пак:

Щастливият програмист

Аз и Стефан си избрахме не силно техническа тема. Рано в неделя сутрин (след изтощителното парти предната вечер) никой не беше настроен за числа, функции и код. Затова подходихме другояче.

„Прекарваме почти половината от будния си съзнателен живот в работа. По-добре ще е да прекараме това време добре.“ Колкото и проста да е сметката, това си остава слабо известен факт. Замислете се дали наистина ви харесва това, което правите.

Ако не сте чели The Pragmatic Programmer, не сте чували за github, нямате блог или не сте готови да се подпишете с две ръце под кода, който сте написали — давайте, сега му е времето.

Презентацията беше пълна с още идеи за това как и къде да се радвате на програмирането. Отново няма да е полезна без нашето бръщолевене, ама нейсе:

Categories
сметачи

Обида към geek

Загадка: защо всеки ден един тон geek-ове се чувстват леко обидени между 17:10 и 17:19?