Categories
свят чета

три очевидни признака, че една книга си струва

  1. erase and rewind – увлекателна, силна, но не само. След прочитане на последните редове съвсем спонтанно, несъзнателно и веднага, прелистваш, прелистваш, стигаш до първата страница и започваш книгата отново. Усещаш се когато автобусът вече е отминал.
  2. fill in the gaps – всяка една страница те кара да се замисляш за толкова много и често дълбоки неща, че самото четене се оказва една четвърт, една пета или даже по-малко от цялото време отделено на книгата. Накратко – чете се бавно. И вероятно е дебела. Но все пак в един момент я прочиташ. Може да не е от първия път. Междувременно прочиташ много други книги. Въздъхваш с облекчение след края ѝ и се чувстваш малко по-мъдър.
  3. context switch – трудно ти е да се пренесеш от книгата в реалния свят. Обратното разбира се, никак не е трудно. Броят страници на книгата е обратнопропорционален на часовете сън в периода на прочитането ѝ. На коя спирка е правилно да слезеш за работа става твърде относително понятие. Тоалетната е наистина тихо, спокойно и удобно място за четене, нали? Книгата рядко е конвенционална/приключенска/увлекателна. Накратко: стълбове и хора по улиците, пазете се – идваме.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.