Categories
сметачи

Windows работно място, част 1

Преди няколко месеца за няколко месеца използвах Windows като основна операционна система на работното си място. Не го бях ползвал за desktop от няколко години и ми трябваше известно време за пренастройка, както и се наложи да нагодя някои неща спрямо моя вкус. По-долу ще ви покажа как изглеждаше накрая и ще ви споделя за няколко полезни идеи и програмки, които направиха съжителството ми с Windows по-леко.

Как изглеждаше чистата ми работна площ.

Предпочитам да не е пълно с икони, за да изглежда относително успокояващо и да не се смущавам, когато прозира между отворените прозорци. Firefox сваля всички файлове там и затова понякога го ползвам за временна папка с файлове, за които няма да забравя тъй като ги виждам постоянно (а успявам да ги видя, защото няма много икони).

Чисто Windows работно място

Много desktop-и с Virtual Dimension

Виртуалните работни пространства са нещо, което определено ми липсваше. Virtual Dimension е малка програмка, която запълни точно тази дупка. На отделен виртуален desktop пускам различно по предназначение множество от програми.

В моят случай бяха четири: Work, Bu, Music, Tmp. Work говори за себе си, Bu е за глупости, които да не ме разсейват от работата (блогове, статии), Music също е самоописателно, а в Tmp отиват неща, за да не ми се пречкат (putty, в което съм пуснал едно proxy и не искам да го спра случайно). Ето картинки от Bu и Music:

Вуртуален desktop Bu Виртуален desktop Music

Обърнете внимание на малкото прозорче долу вдясно на екрана, в което са нарисувани всички пространства и иконки на програмите, които са пуснати в тях. Можете да си влачите иконите между пространствата или да си сменяте активното пространство. Не съм голям фен на цъкането и се зарадвах, че програмата ми позволяваше да си укажа бързи клавиши за смяна между пространствата. Друго удобство е, че при смяна може да показва едър надпис с името на текущото пространство.

Признавам, че не съм опитвал други програми за виртуални desktop-и, но гарантирам, че Virtual Dimension е свястна и ще върши работа. Ако пък нямате опит с много работни пространства няма да ви коства много време и памет да опитате.

Изкуствени табове с WinTabber

Не знам как се случва, но половин час след пускане на какъвто и било Windows осъмвам с десетина пуснати ssh сесии нанякъде. За целта ползвам putty и настава голяма каша. По прозорец за всяка сесия, един наляво, един надясно, alt+tab вмъква и други програми в поредицата. Другите ssh клиенти, които пробвах и поддържат многопрозоречен интерфейс или табове бяха дървени и нямаха нищо общо с putty. Изпаднал в тази заплетена ситуация се сетих за приказката за Мохамед и планината:

WinTabber + putty

WinTabber е малка, несвободна, но безплатна, програмка, чиято функция е да поема под крилото си други програми и да ги показва в своя прозорец като табове. Може да видите в горната картинка как съм натикал няколко putty-та в един WinTabber прозорец и мога лесно да се движа между тях, а пък и цялото ми прозоречно изживяване е някак по-прибрано. Красота и функционалност в едно.

Бързо стартиране и търсене с Launchy

Колко време ще ви отнеме да пуснете MS Paint (поздравления, ако ще минете през Run → mspaint)? Колко време ще ви отнеме да си пуснете произволна програма? Колко време ще ви отнеме да отворите спецификацията на последния проект, по който работите? На мен повечето от тези действия ми отнемаха поне десетина секунди и доста натискания по клавиатурата. След това открих Launchy. Страхотен инструмент за бързо стартиране на приложения и отваряне на файлове. Принципът му е много прост: започвате да пишете нещо в прозореца на Launchy и в същото време програма търси в своята база от данни за обект с подобно име. Имате пълен контрол върху списъка с обекти – програмите в старт менюто, връзките на desktop-а, файлове с определено разширение в определена от вас директория…
Launchy launching MS Paint

На картинката се вижда колко лесно се пуска Paint. Натискате магическата комбинация от клавиши, показва се прозорчето на Launhy, пишете pai, натискате Enter и сте готови. Няма да хваля повече програмата, само един съвет за финал: накарайте Launhcy да индексира директориите, от в които държите често-използваните си файлове. Така ще имате ултра-бърз достъп до важната ви информация.

Това не е всичко…

В следващия епизод – разглеждане на PDF файлове и картинки, редактиране на код, клавишни комбинации.

2 replies on “Windows работно място, част 1”

Интересни приложения.
Аз съм ползвал Virtual Dimension- не може да се сравнява с виртуалните екрани под Linux, но е добра. За останалите приложения не знаех. Ако ми се наложи да ползвам Windows ще ги имам в предвид.
Благодаря ти, че споделяш опита си.

Да, много полезна статийка. Аз с виртуални терминали така и не свикнах, но пък два монитора ми вършат чудесна работа. Launchy и Wintabber наистина ми харесаха – това е едно от нещата заради което завиждах на мак потребителите – SpotLight-a. С линукса нямах време (и търпение) да свикна а от доста време се убедих, че е по-лесно да се кара в „мейнстрийм“-а, що се отнася за работа. Когато е за личен гъдел пробвам всичко… :)
„… Ако ми се наложи да ползвам Windows ще ги имам в предвид.“
:) Страхотно чуство са хумор имаш… Или поне така ми прозвуча…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.