Categories
wordpress

Без шльокавица

Преди няколко години на неизвестен за мен гений Оги Кулев му дойде идеята да се пази от спам коментари като не пуска тези, които не са на кирилица. За един блог на български това е прекрасно средство и съм сигурен, че много хора го ползват. Даже Пейо вече е писал разширение за WordPress, ама аз не съм се усетил.

Подадох идеята на един познат, който обаче не можеше сам да се справи с осъществяването ѝ и затова ето две разширения–за WordPress и за bbPress, които вършат тази работа:

Ново: страничката на разширението се премести в официалното хранилище на WordPress. Търсете най-новата версия там.

„Без шльокавица“ за WordPress, версия 0.01

Версии на WordPress, на които работи: 2.0.1 и нагоре.
Инсталация: сваляте си noshlyok-0.01.php, слагате го в wp-content/plugins/ и включвате разширението от административния си панел.
По-подробно описание: Ако някой се опита да изпрати коментар, в който няма поне един кирилишки символ ще види кратичко упътване към правия път:
Моля, пишете на кирилица!
Понякога се налага, за някои публикации, да се разрешат коментарите на английски, например. Огледайте се вдясно в страницата за писане и потърсете кутийката наречена „Шльокавица“:
Кутийката в действие
Проблеми:

  • Работи само за блогове с UTF-8 кодиране
  • Съобщението за грешка е тъпо. Ако някой чужденец го види нито ще разбере какво точно се се е случило, нито ще знае към кого да се обърне.

„Без шльокавица“ за bbPress, версия 0.01

Версии на bbPress, на които работи: 0.8 и нагоре.
Инсталация: сваляте си noshlyok-0.01.php, слагате го в my-plugins/ и включвате разширението от административния си панел.
По-подробно описание:
Ако някой се опита да изпрати коментар, в който няма поне един кирилишки символ ще види следното:
Моля, пишете на кирилица!

9 replies on “Без шльокавица”

Доколкото аз знам, първи му дойде идеята на Оги Кулев, от който я копирах аз и с един ред в post.php (или както там беше) режех съобщенията, дето не match-ват :)

Ей, браво на Оги–такива хора ни трябват :)
Колко ли още стряскащо прости неща има, които не сме открили, а решават елементарно много сериозни проблеми…

[…] Без шльокавица – Една перфектна добавка, която ме пази едновременно от СПАМ и от потребители, на които им липсват първите години в училище и не си знаят азбуката. За жалост не предпазва от руския СПАМ, поне засега. […]

Предложение за следваща версия:
провери дали user-agent е някакво мобилно устройство и ако да, то тогава позволи шльокавицата.

По конкретно описание: малко устройства мобилни поддържат кирилица. А умните телефони стават все по-популярни. В тази ситуация коментирането е за съжаление невъзможно. Може да предложиш буулиан настройка, която да позволява шльокавица, ако User-Agent е мобилен телефон. Като следваща стъпка може даже се опита да се преведе коментара на кирилица :) :).

Ето примерно на Е71 агента:
Mozilla /5.0(Symbian OS/9.2; U; Series60/3.1 NokiaE71-1/100.07.76; Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.1)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.