Categories
сметачи

Как от паркиран домейн да направим addon домейн

Днешните хостинг доставчици са много щедри на паркирани домейни, които използват същото съдържание като основния ви сайт, но се скръндзят за addon домейни, които ви позволяват напълно различен допълнителен сайт. Един добър пример са ICN, които за един от плановете си предлагат 1000 паркирани и само 4 допълнителни домейна.

По-долу ще ви покажа как с няколко прости реда в .htaccess файла може да ползвате паркираните си домейни като допълнителни и да изхитрите фирмите за хостинг на уеб сайтове.

Нека основният ви домейн се казва main.com, а този, който искате като допълнителен – addon.com. Ето и mod_rewrite правилата:

RewriteEngine On
RewriteBase /

RewriteCond %{HTTP_HOST}    ^addon\.com [OR]
RewriteCond %{HTTP_HOST}    ^www\.addon\.com
RewriteCond %{REQUEST_URI} !/addon
RewriteRule ^(.*)$  /addon/$1 [L]

Добавете ги в .htaccess файла в главната директория на основния сайт и сложете новия си сайт в под-директория, кръстена addon.

След манипулацията при опит за отваряне на http://addon.com/file.html, той ще се зареди магически от /addon/file.html.

С горната врътка може да хоствате толкова различни сайта, колкото са паркираните и допълнителните ви домейни.

26 replies on “Как от паркиран домейн да направим addon домейн”

Георги, не виждам никакъв проблем със SEO-то. Ако искаш, можеш да си ползваш паркираните домейни за addon, ако искаш можеш и за паркирани. Отвън няма да се види никаква разлика.

като идея – супер. като изпълнение – пак супер. обаче пропускаш факта, че всеки себеуважаващ се хостинг доставчик има клауза в terms of use (своеобразният договор между теб като потребите и него като доставчки), която казва, че при използването на подобни хватки account-а на непослушният потребител търпи санкции ;)

няма отървия от такива врътки в хостинг индустрията. нямаа ;-)

Никола, да си призная не виждам как това явно нарушава някое правило в повечето договори.

Но подозирам, че винаги може да мине под клаузата „неправилно борави с техника и софтуер“ :-)

принципно, това е от скритите правила :) от тези симпатичните, които се добавят „on demand“ и „if needed“ ;-) иначе идеята е прекрасна, може да се имплементира и със iframe, но с rewrite правила е много по-цивилизовано :)

Той в същност самия cPanel не прави нещо повече от един прост редирект. Даже ми изглежда по-разумно всички сайтове да се добавят по този начин. Ако нямаш cPanel какво ще правиш :)

Васко,
Не прави редирект, а просто нов виртуален хост в конфигурацията на уеб сървъра.

Марто,
Не съм. Само на ICN, Superhosting и вкъщи :-)

Супер-хитро (стига да проработи на конкретния хостинг)! :-)

Какво да кажем ние, обаче, ползващи хостинг, неограничаващ клиентите откъм броя домейни, които могат да хостват и/или паркират? ;-)

@Васил – самият cPanel прави запис в httpd.conf (създава виртуален хост) и named.conf (създава DNS зона). не мож’ се размина само с redirect ;-)

Който има нужда – да хитрува. Аз съм супер доволен от Хост България с техните 10 аддон домейна. Колкото да cpanel – от време на време прави мизерии. Много по-сигурно е да си напишеш кода на ръка в .htaccess.

Този .htaccess ще сработи само ако посетителя използва HTTP 1.1 конекция. Ако браузъра или проксито му използжат HTTP 1.0, няма да имаш достъп до HTTP_HOST

Идеята е екстра, но аз не успях да я приложа успешно:
.htaccess файлът ми беше празен (на пресен уордпрес) с изключение на двата коментара. Има няколко фактора, в които се съмнявам:
Първо: паркираният домейн ми е info, но след като смених HTTP_HOST редовете би трябвало да е наред;
Второ: домейнът ми е в siteground, а паркираният в 1and1. DNS-ите на паркирания сочат към сайтграунд а в cPanel-a (SiteGround) на паркирани се мъдри въпросният домейн.

Има ли начин за някакъв „дебъг“ на метода, защото сега като напиша паркирания домейн се показва главния (както си е нормално за паркиран).

Калине,
Двата сайта трябва да са на един сървър. Иначе няма да работят правилата за пренаписване.

Искаш да кажеш двата домейна ли? Защото двата дмейна са на различни „registrar“-и но сайтовете им мисля да са на един и същи хостинг.

Домейните нямат значение, стига да са насочени към едно и също място.

Има ли начин за някакъв „дебъг“ на метода, защото сега като напиша паркирания домейн се показва главния (както си е нормално за паркиран).

Има debug, но само администратор може да го пусне.

Виж дали си сложил тези правила преди правилата на WordPress-а, защото иначе изобщо няма да се стигне до нашите.

Добре, че разполагам с още един паркиран домейн, който си е на същия хостинг. С него като опитам се получава следното нещо:
http://addon.com – замества се автоматично с http://main.com
(и в двата root фолдера има файлове index.php, които са различни)
http://addon.com/default.htm – се отваря http://addon.com/default.htm
(и в двете root директории има файлове default.htm, които са различни)
http://addon.com/index.php – отваря си се http://addon.com/index.php,
което ме навежда на мисълта, че може би регулярните изрази трябва да се променят… Моите познания обаче не са толкова добри и повече нищо не се сетих да пробвам..

Или по-скоро не е указан кой файл се отваря подразбиране в /addon ако има такава възможност…

Всичко работи, дори и този домейн, който е от друг „регистрар“. Предполагам е било необходимо някакво време за обновяване… Поне вече се знае, че дори и така работи. ;)

Това на дали ще се хареса на Хостинг компаниите :). И аз имам същия проблем с хостинга които ми е сложил лимит от 3 адон домейна.

леле точно това търсих!!! … мерси много :) иии след като си го ползвал в хостинг на ICN имал ли си порблеми с тях? аз им четох условията за ползване, но не намерих нещо срещу този вид пренасочване, ама да си питам :D

МОДА е чудесен и много полезен.
Много Благодаря на автора.
С уважение,
Стефан Петров

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.