Categories
сметачи

По-добре прекарани 3 минути и половина

В една от презентациите на OpenFest, миналата година, стана дума за дребен пропуск в документацията на FreeBSD (някъде около 14:30 от видеото). Следващите 3 минути и половина се развиха, паралелно, две събития:

  1. На лекцията продължи да се говори за проблема и да се потвърждава съществуването му.
  2. С помощта на Пенчев, пуснах доклад за проблема. Поправката може да намерите в новото FreeBSD 7.0.

Случката е дребна, но показателна за това в колко много случаи виждаме проблемите в любимия ни свободен софтуер, но псуваме, отминаваме и си намираме заобикалка. Даже псуването, отминаването и заобикалянето да ни отнемат повече време отколкото пускане на доклад и закърпване на кода, пак предпочитаме по-лесния и пасивен начин.

Замислете се колко време прекарвате със свободния софтуер, който ползвате и колко с любимите си хора. Дори да не заслужава и една милионна от времето, което отделяте на по-добрата си половинка със сигурност любимата ви свободна програма заслужава някакво внимание от ваша страна поне един ден в годината. Утре е празник, почивен ден. Знам, че отново ще го прекарате пред компютрите, така че отделете един час и докладвайте онази грешка, която ви дразни от месеци. Ще се почувствате по-добре, обещавам :-)

Много приказки и малко лимонада – светът, както този дъълъг дълъг текст потвърждава, винаги си е бил такъв и такъв ще си остане. Освен ако не се промени, разбира се. По-скоро ако не го променим. Разбира се.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.