Categories
wordpress

Поддържане на WordPress инсталация със Subversion

Обновяването на WordPress не беше весела работа.

При всеки upgrade трябваше да изтривам всичко без wp-content и конфигурационния файл, да гледам да не изтрия нещо важно, да помня (или да си пазя patch файлове) промените, които съм правил по core файловете (вие знаете, че това е лошо, нали?!). Изобщо, който не го е правил, той не го е оплесквал.

Мързелът се предаде и един ден се напънах и си измислих по-лесен начин – със Subversion.

Изисквания:

 • shell достъп до вашия сървър
 • инсталиран svn на сървъра

Всичко се състои от 2 стъпки:

 1. checkout от Subversion хранилището на WordPress – избирате си версия, например 2.2.2, отивате в празна директория, в която ще си държите блога и изпълнявате:
  svn checkout http://svn.automattic.com/wordpress/tags/2.2.2 .
 2. обновяване – пак в същата директория с:
  svn switch http://svn.automattic.com/wordpress/tags/нова-версия

При обновяването ще се запазят всички файлове, които сте поставили допълнително. Също така няма да се загубят промените, които сте правили по някой от файловете. В редките случаи, в които вие и WordPress разработчиците сте променяли едно и също място от кода, ще се подроди конфликт. Как да го разрешите може да прочетете в една хубава online книжка за Subversion.

Всъщност има и малко по-хакерски метод:

 1. checkout от любимия ви клон (на мен ми е trunk). Например сегашните 2.2.х версии се намират в branches/2.2, а по-старите в 2.1, 2.0 и т.н. Ето как става:
  svn checkout http://svn.automattic.com/wordpress/branches/2.2 .
  Какво печелите от това? Няма нужда да чакате новата версия за да обновите инсталацията си. Ако чуете за проблем със сигурността или нововъведение, за което не ви се чака:
 2. svn update е ваш приятел.

След като съм ви спечелил на страната на по-лесното поддържане на WordPress инсталация, един съвет за вашата сигурност: забранете достъпа до .svn директориите в блога. По принцип няма много ценна информация, която да се извлече оттам, но параноята не е навредила почти никому. Има много начини да спрета кранчето към .svn, но най-лесно със следното правило за mod_rewrite:
RewriteRule (^|/)\.svn(/|$) . [F,L]

1 reply on “Поддържане на WordPress инсталация със Subversion”

[…] Твърде полезна за потребителите на wordpress е статията в Аз, света и сметачите – Поддържане на WordPress инсталация със Subversion […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.