Categories
сметачи

тъп register_globals, тъп register_globals

Уф, значи. Мразя го това животно register_globals. Почти не пиша вече на php, но пак ме преследва…

Проблемът – не виждах wordpress блоговете на debian-а. Просто ми показваха, че нямало статии, които отговарят на моите критерии и бла-бла. След доста ровене, глупаво писмо до Оги и малко подсещане от София нещата се изясниха. Някое приложение на debian-а е сложило cookie с път / и със съдържание author=nikolay. Стойността на глобалната променлива $author става "nikolay" заради глупавия register_globals. Е, не че е особено умно от страна на wp да си държи разни параметри в също глобални променливи, но качеството на wordpress е една съвсем друга тема. (Трябва скоро да си споделя впечатленията от кода на няколкото приложения, с които се занимавах напоследък… ) Факт е, че wp прави един intval на $author(разбира се intval("nikolay") == 0) и се пробва да търси статии с post_author=0. А такива няма….

Решението – изтрих си cookie-то и се надявам да не се появява повече!

2 replies on “тъп register_globals, тъп register_globals”

register_globals=on в debian е отдавна, защото по онова време достатъчно PHP уеб приложения разчитаха на това. Може би вече е време да го разкарам.

Иначе и аз не съм очарован от качеството на кода на WordPress. Особено лошо впечатление ми направи недозакърпването, когато откриха дупки в WordPress. Понякога си мисля да сменям WordPress, но като си помисля за миграция на всички постове и силно ме домързява :-)

На мен ще ми е много интересно впечатления от качеството на кода на приложения. Това за мен е много важно и например аз смятам да „мигрирам“ работната си среда към NetBSD главно заради вниманието, което отделят на кода. А от кода на Linux съм доста разочарован.

Напоследък малко из този на mysql и на php се рових. В първия почти нямаше коментари, но разбрах каквото ми трябваше (или поне така си мисля), а в този на php останах ужасен от петбуквените макроси от вида на TSRMLS_CC и подобни, които изобщо не успях да открия какво означават.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.