Categories
сметачи

магрегаторска история

RSS е голяма работа. Спор няма.

Всичко започна с една .NET джунджурия, на която даже не и помня името. Само помня, че беше много красива и си имаше много сериозен недостатък заради който я зарязах. И него не помня.

Следващата стъпка. Напред мисля. RSS плъгин за огнената лисица. Изскачаше вляво, когато ѝ кажех. Нагласях си на колко време да ги проверява за новости. Пусках си го с кеф сутрин още преди да съм се събудил. Бях си нагласил собствени стилове. Всичко беше прекрасно, но… Винаги има едно поне мъничко но. Често ходех тук и там. Било то вкъщи (в Горна де). Било то у някой приятел (не можех да изтрая да се прибера за да си проверя feed-вете, разбира се).

Стъпка 3. Bloglines. On-line агрегатор. Много лесно добавяне на нови източници. Подреждане в категории. Много приятнa javascript навигация из категориите. Бърз. Всичко беше прекрасно повече от година, но… Тук НО-то стана доста голямо напоследък. До скоро всеки източник се проверяваше на около час. Или на два. Съдя от една страна по посещенията на робота им из моето блогче и от друга по Updated полето, което си има всеки източник при показване. Не се съмнявам, че източниците са се увеличили главоломно последните месеци. Не се съмнявам, че сървърите нямат физическата и психическата възможност да посещават страниците вече толкова често, ама все пак виждам неща от рода на:
Updated Sat, Feb 19 2005 1:30 PM
Updated Fri, Feb 18 2005 1:45 PM
Updated Wed, Jan 26 2005 4:47 AM

Сега е Tue, Feb 22 2005 19:14 PM
За четири дни при мен роботът е идвал два пъти.
Разбирам разработчиците. Безплатна услуга и нямам ни най-малкото намерение да им се сърдя. Но Bloglines върви към неизполваемост!

Днес се опитах да пробвам feedster. Агрегатори, които работят само с iso-8859-1 да не е посмял никой да ми препоръчва.

Уеб агрегаторът отива при уеб галерията. Приложенията, за които важи великата мисъл на Марк Твен:

Когато искам да прочета нещо хубаво, сядам и си го написвам.

Имам идеи и за двете. Даже за галерията имам малко повече от идеи. Само малко време да изпадне от някъде. И още съвсееем мъничко желание.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.