Categories
свят сметачи

българско състезание

Компанията Tumbleweed организира за първи път турнир по програмиране.

  • Въпреки, че конкурсът е насочен изцяло към българи цялата информация за него е на анлглийски език. Съгласен съм, че всеки информатик трябва да владее този език не много по-зле от C и Perl, но живеем в България все пак. Описанието на проектите също трябва да е на английски. Мда. Част от журито не разбира български език, но аз лично бих предпочел в конкурс, в който могат да участват само български граждани диалогът меду тях и журито да се извършва на официалния в тази страна език. Който е забравил – това е българският.
  • Правилата за участие са единствения документ, който има версия и на български език (подозирам, че по чисто юридически причини…). Ето един немалък цитат от същите тези условия:

    Във връзка с продукта, който подавате като част от конкурса, се задължавате да предоставите на Тамбълуд неизключително, възмездно и валидно за цял свят разрешение да изготвя, продава или използва по друг разрешен от закона начин включения в офертата материал, както и всяка част от него. Неизключителното право, което се предоставя по силата на приетите от вас конкурсни Правила е с десетгодишен срок на валидност, считано от датата на подаване на офертата и се подновява автоматично за допълнителен период от десет години, освен ако не бъде прекратено от вас или Тамбълуид с предизвестие, отправено 30 дни преди изтичане на срока.

    Признавам си – не съм много наясно с някои юридически термини и учтиво ги запитах какво означава неизключително и възмезднорезрешение и какво мога да правя с написаното от мен след като им го изпратя. Получих следния отговор:

    Hello Nikolay,
    We would like to thank you for your interest in the programming contest. Please, find below the answers to your questions:

    >> Включва ли в себе си той възможността да ползвам, променям и
    >> разпространявам свободно продукта, който съм изготвил?

    With regard to an entry you submit as part of the Contest, you grant Tumbleweed a worldwide, fully paid-up, non-exclusive license to make, sell, or use in any other way not prohibited by law the work incorporated therein, as well as any part of it, which means that you can not use, change or distribute the submitted product.

    Best regards,
    Contest-Sofia

    Върнаха ми го с леко развален от encoding-и subject, но сигурно аз съм си виновен след като изпращам писма със subject в windows-1251. Както се забелязва – върнаха ми го на английски език. Наглост.

    Иначе очаквах, че няма да мога разпространявам и използвам свободно творението си. Разбираемо е…

Дали скоро няма да започнат да се появяват повечко подобни състезания. Не цената на, на пръв поглед скъпи награди, се получават доста разнородни и свежи идеи и много, много код, в по-голямата си част работещ и качествен.

11 replies on “българско състезание”

Май и те самите не са наясно какво е неизключителното право:

(3) Когато отстъпи на ползвател неизключително право за използване на произведение, авторът може сам да го използва, както и да отстъпва неизключително право върху същото произведение на трети лица.

И на мен неизключително ми звучеше като да мога да правя доста неща с него, но просто да им позволявам и на тях да правят горе-долу също толкова доста неща с него.

Ще взема да им пратя връзката, пък да видим какво ще кажат…

Благодаря за ранно-сутрешното експертно мнение :)

Между другото никой от браузърите наоколо не даде сигнал, че е схванал cite атрибута…
Стандарти, какво да ги правиш.

Всъщност те са много добре запознати с това какво значи „неизключително право“, но предпочитат да създадат у участниците погрешна представа, и предпочитат да постигнат това чрез банални средства като респектиране, използване на чуждестранен език (пак във връзка с респектирането), а защо не и да прибягнат до продължителен и финансово изтощителен съдебен процес като крайна мярка. Това е не толкова конкурс по програмиране, колкото лов на идеи. Всеки, който участва в този конкурс, трябва много внимателно да прецени границата на демонстрация на своите идеи и проекти и ползата, която ще постигне в кариерата въз основа на участието си. Подобни конкурси има не само в България, но и много други държави с висок интелектуален потенциал и ниска юридическа култура.

Не е наглост това , че са ти го върнали на английски език , просто има политики които се спазват. Мислиш ли , че на мен ми е хубаво да пращам писма на английски на българи и то във фирмата които разбират български ?

Вярвам ти, че не е приятно. Даже не бих се учудил и ако на човека, написал отговора до мен не му е било приятно.

Въпреки, че донякъде виждам смисъл от тази практика просто като краен потребител, комуникиращ с фирмата, за мен тази политика не е особено приемлива. Подобни изживявания (отговори на английски език при въпроси зададени на български) съм имал само с customer support-а на една друга фирма. Microsoft.

Да не е приемлива , но нали знаеш , че други хора диктуват правилата и понякога се налага да забравяме , че имаме принципи.

Не съм в никакъв случай против хората, а против политиката.

Нищо лично. Даже си мисля, че те разбирам поне малко :)

Тук май само на Кирилица се пише а? И това ми пречи да праскам лесно смайлита ама как да е де. Та Ники исках само да кажа тъпи или не правилата са си правила – амреканска фирма (дори и в България) ще си държи на английския. Ама за мен не това е важното и не важното е че искат неизключителни или пък изключителни права – важното е изобщо да има фирми дето да правят такива конкурси, а те не са много, а конкурси трябва да има за да се бутат мозъците на младежта и ти го знаеш не по зле от мен. Поздрави от Немско! Юлиан :

И аз се радвам, че има подобни конкурси. По принцип.

Бих искал обаче каквото правят да го правят като хората, а не да вземат голяма част от правилата от Google (сравни с тези) като очевидно нямат представа какво наистина означават те (или поне този, който ми е отговорил).

Аз лично ще намеря друг повод да си размърдам мозъка.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.