Categories
свят

Новата информираност

Julian Assange в интервю за The Rolling Stone:

That people determined to be in a democracy, to be their own governments, must have the power that knowledge will bring – because knowledge will always rule ignorance. You can either be informed and your own rulers, or you can be ignorant and have someone else, who is not ignorant, rule over you.

Да се информираме обаче е трудно. Особено от медиите:

Just as food companies learned that if they want to sell a lot of cheap calories, they should pack them with salt, fat, and sugar—the stuff that people crave—media companies learned that affirmation sells a lot better than information. Who wants to hear the truth when they can hear they’re right?

Това е цитат от Information Diet. Малка и доста разхвърляна книжка за навиците ни да консумираме информация и политика. И с опит да ги подобри.

Значи, за да не ни управляват безразборно трябва да сме информирани. Но в големия сегашен свят е трудно да намерим информация, която или не е минала през твърде много източници или не е изтискана до пускане на сензация и поръсена със захар.

Иска ми се да имаше бизнес модел, с който да можеше да съществува медия, която да ми поднася качествена и проверена информация, която не зависи от рекламодатели, дава различни гледни точки. Освен, че ме кара да ме чувства информиран и ме информира.

Но знам, че дълбоко в мен искам друго. Всъщност цялата ми същност иска да прочете в поредния блог защо iPad е единствения смислен таблет, колко е смешен Бойкo и как някой се е отрекъл от Tumblr за сметка на WordPress.

И да кима в съгласие или да цъка в несъгласие. Точно както бабите в трамвая, които кимат колко са им малки пенсиите или цъкат иззад поредния неучтив младеж.

2 replies on “Новата информираност”

Има бизнес модел за независима медия – такава, която се издържа от читателите си. Просто пазара е твърде малък.

Това за информираността е вярно, но колкото и информация да имаш, ако нямаш капацитета да я осмислиш, тя е загубена за теб, дори да е съвършено обективна.

Когато човек е обмислил основните политически и икономически идеи, създал си е балансиран светоглед – тогава той може критически да приема информацията която му се предоставя, да определя нейната безпристрастност и да я приема на доверие или не.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.