Categories
wordcamp 2007 сметачи

Видео от WordCamp: Dvorak & Malik – журнализъм срещу блогване

В последните седмици в България се зароди неформален сблъсък между журналистите и блогърите, който предизвика доста размисли, главно сред блогърите. Основните причини за разногласията бяха протестите за Странджа и нежеланието/неспособността конвенционалните медии да отразят събитията обективно.

Убеден съм, че ще има още подобни конфликти за в бъдеще и затова с особен интерес гледах дискусията между John Dvorak и Om Malik по време на WordCamp на точно тази тема: Journalism vs. Blogging. На страничката на WordCamp може да видите повече за двамата участници.

Видео от дискусията

  • WMV формат, 408 МБ – много добро качество, файлът се намира в България, благодарение на Пейо (намислете си нещо хубаво за него и ще му се сбъдне).
  • директно гледане, от Revver.

Всички записи от конференцията ще се появят скоро, благодарение на John Pozadzides , който отдели два дни от живота си за да снима. Той също така бе така добър да разреши да направим огледални копия в България.

Categories
wordcamp 2007 wordpress

WordCamp 2007

WordCamp много ми напомня на OpenFest по начина, по който се отличава от повечето софтуерни събития по света.

И двете не са събития, на които се събира тълпа от софтуерни разработчици, чиито работодатели са платили солената такса и са им отпуснали два работни дни, за да отидат на другия край на света, за да чуят нещо „полезно“. Просто се провеждат в събота и неделя и са евтини/безплатни. Това се показва най-вече в силната ангажираност на посетителите към събитието – не липсват доброволци за сервиране на обяда или за почистване след дискусията, повечето веднага си обличат тениските на събитието и се усмихват.

За двата дни успях да се срещна със страхотни хора. Да, лекциите бяха много добри, но тях винаги можех да ги гледам и на запис. Имах възможност да прекарам повече време с колегите в по-напрегната обстановка (голяма мъка беше да донесем десетките литри кафе преди старта). Запознах се с потребители на WordPress от целия свят, които споделиха много от проблемите си с интернационализацията и преводите, най-после срещнах Lorelle – страхотен поддръжник и началник на документацията.

Подробности, за всяка една от лекциите може да намерите на неофициалния WordCamp Report. Все пак имаше няколко, които ми направиха по-силно впечатление: