Categories
свят

Готварска книга за мъже

Както на всеки истински мъж, така дойде и моето време да правя палачинки без женска намеса. Като всеки истински програмист пък, разгледах десетки рецепти в интернет преди да се спра на най-обещаващата и държаща на пропорциите.

Резултатът, макар вкусен, не е толкова важен. В няколкото свободни минути между етапите на приготвяне се зачетох в „Готварска книга за мъже“, в която „авторът – музикант по професия, запознава читателя с най-елементарната технология при приготвяне на ястия.“

От книгата научих не само, че яйцата трябва добре да се измиват преди употреба. Културата на хранене е по-важна от яйцата. Ето защо:

Културата на хранене не означава само умението прилично да седнем на масата и сръчно да си служим с приборите според етикецията, а включва всичко – от внасянето на продуктите в дома до почистване на съдовете след хранене. […] Много често продуктите се поставят в шкафа, в хладилника или на балкона, както са в опаковката, и престояват така дни наред. Те се консумират направо от амбалажната хартия или от кесията, поставена на масата върху вестник или в най-добрия случай в чиния, и отново се завиват в хартията, за да дочакат следващото хранене. Това противоречи на всякакви норми за култура! Продуктите подлежат на малка обработка. Сиренето […]

Някои ще възразят, че няма място, че липсват шкафове и хладилник, но подреждането на продуктите не е свързано с това. Защото има шкафове, при отварянето на които човек може да се ужаси! Чиния полуизсъхнало сирене, до нея скъсан пакет със захар, която скърца по полицата, солница с половин глава лук, парче салам, завит в хартия, купичка с останало ястие, полупразна кофичка с кисело мляко, 2 домата и парче хляб с ножа до него! Този колоритен натюрморт не може да е еталон за културата на хранене. А всичко може да е подредено и чисто.

9 replies on “Готварска книга за мъже”

По тази книга съм се учил навремето. Все още се намира по антикварните книжарници. Племенникът ми (14г.) сега се учи по нея.
Но нещо е заседнал на омлетите %-)

Записвам си заглавието на книгата :P

Иначе, да – това е алгоритъма на ‘истинския програмист’. Разни там: това на око, онова на вкус … не вървят. Поне не в началото ;)

От самолет се вижда, че правилните пропорции правят една истинска манджа. Не знам защо не казват това на новаците и не го повтарят през цялото време, така че всички да разберат.

За пропорциите не съм съгласен. Истинската манджа я прави готвача. Както няма две еднакви дървета така и няма двама еднакви готвачи.

Още ли панирания кашкавал са в раздел „Рецепти за гении“?

Разделът сега се казва „Няколко ястия и десерта с по-сложна технология за любителите кулинари“.

За пропорциите не съм съгласен. Истинската манджа я прави готвача. Както няма две еднакви дървета така и няма двама еднакви готвачи.

Готвачът прави пропорциите.

Много култова книжка, впрочем :) Изкарах цялото си студентстване с нея :)
Съвсем не е само за мъже ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.