Categories
wordpress свят

спам диалози

К: Бах маааму.
М: Да, и аз мразя спам. Май ставаме двама…
К: Борбата с него май се оказа, като битката при Шипка. Само дето ние сме турците. С много мъки и изхабени патрони успеем да се качим няколко метра нагоре към заветния връх… и спама започва да ни замярва с труповете на загиналите си опълченци.
М: Хм, май и ти имаш същият проблем…
К: На спамерите не им липсва онзи така необходим фанатизъм. И все пак има как да отидем едно ниво по-нагоре. От известно време си имам ново любимо анти-спам WordPress разширение.
М: Spam Karma не ти ли върши добра работа. При мен не е пуснало и един лош коментар. Само се наложи да му променя малко политиката за proxy-тата, че на един мармот коментарите все му оставаха за модерация. Иначе е прекрасно…
К: Да, убива ги. Обаче труповете им остават…
М: Ъ?!
К: Погледни в администрацията си. Recent Spam Harvest страничката на Spam Karma. Колко са новите от снощи, след като ги чисти за последно?
М: 251.
К: Може би ги триеш страница. Сигурно даже им хвърлящ по един поглед за да си сигурен, че не са някое мило мнение относно новата ти рецепта за тесто за палачинки с течен шоколад?
М: Ами да си призная… Да. Правя и двете.
К: Малка задачка. Имам малко над 100 коментара в целия блог. Какво мислиш, че е id-то на най-новия?
М: Ми.. малко над 100 предполагам.
К: Близо си: 3286. И то след като нееднократно съм правил ALTER TABLE ass_comments auto_increment=<най-голямото id+1>. Помисли си само за горкия mysql отзад. Помисли колко помия се налага да минава ежедневно пред очите му. И не – не ми излизай с номера, че машините са по-малко чувствителни от хората. Не е вярно!
М: И неговата не е лесна… признавам.
К: Знаеш ли колко заяки към страници от блога се правеха всеки ден до скоро?
М: Сигурно 200-300?
К: Реално ми се струва. Сега го умножи по 10 и ще си по-близо до истината.
М: Станал си популярен! :)
К: Даам, станал съм популярен сред спам-ботовете. Извън логичните 200-300 всичко друго бяха мазни ботове, с user-agent IExx, които наливаха коментари все едно коментаро-апокалипсиса е утре. И си слагаха за referrer някакви ужаасни сайтове, които само ми замърсяваха статистиката. Ужасна работа…
М: И какво направи?
К: Първо започнах отдалече. .htaccess-нах няколко мрежи с откровени спамери, които правеха голяма част от заявките. Поддържането на IP Blacklist на ръка, обаче определено не си е работа, а и .htaccess със забрани за стотици адреси също не вярвам да е мечтата на всеки администратор.
М: И…
К: Bad Behavior. Не ги пуска изобщо ако усети, че са гадни спамери. Връща им Status: 412 и да се спасяват. Посещенията вече са си в ракмите на нормалното. Няма гадни refererr-и. Изключих си Spam Karma-та, защото бездейства. Таблицата ми с коментари спря да се пълни.
Вече бием спамерите отдалеч. Достатъчно далеч, че да не могат да си хвърлят труповете по нас…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.