Categories
сметачи

free, ама bsd

FreeBSD е приятна операционна система. Понякога. Днес определено влиза в графата понякога.

За да тестваме една флаш-игричка ми трябваше флаш. macromedia тактично са забравили да направят разширение за freebsd и всеки трябва да се спасява както може. С доста мъки успях да подкарам един flashpluginwrapper, който нагажда някои програми да ползват някои linux-ки разширения. Радостен, след двучасови мъки, правене на разни libmap файлове из /etc и други подобни фокуси в about:plugins на firefox-а май-после се появи application/x-shockwave-flash. Е, да, ама не. Точно играта не тръгна. А съм натиснал Приемам, а то не е мръднало. Тъй като колегите нямат проблеми с флаша под Netscape 7.нещо си реших да си го сложа. Резултатът:

[root@nikolay netscape7]# make install clean
/bin/mkdir -p /usr/ports/www/netscape7/work/netscape-installer/xpi/bin/plugins /usr/ports/www/netscape7/work/netscape-installer/xpi/bin/chrome /usr/ports/www/netscape7/work/netscape-installer/xpi/plugins
===> netscape7-7.2 has known vulnerabilities:
[тук малко дупки в сигурността]
>> Please update your ports tree and try again.
*** Error code 1

Въх. В офиса порт колекцията се обновява в 4 сутринта, та реших да си я сверя с cvsup.freebsd.org. Не стига, че го чаках половин час (слабичък ни е международния) ами и в крайна сметка вълнерабилитата си стоят. No flash, no pain. No pain, no gain.

После се опитах да си сложа плъгинчето на audioscrobbler за XMMS, но се оказа, че ми липсва libcurl. Докато търех libcurl port реших да си сложа и beep media player, защото xmms не успя да се оправи с cp1251 и се наложи специално него да го карам да си мисли, че езика на локала ми е английски. Та bmp работеше добре, докато не решиш да му кажеш Add file, Add folder или нещо дтуго свързано с зареждане на нещо в playlist-а. Segmentation fault. :) Междувременно си сложих curl порт, но на audioscrobbler разширението не му хареса. Сега дърпам 10МБ curlpp. Дано му хареса.

А, щях да забравя. Firefox гърми със segmentation fault при опит за print preview.

BSD. FreeBSD. Нека ни е трудно.

5 replies on “free, ама bsd”

Вместо да си играеш да компилираш има по-лесен начин , а и с make install clean има голяма вероятност да прцакаш dependencies. Пробвай по следният начин:
Ако ползваш csh:
setenv PACKAGEROOT ftp://ftp.cz.FreeBSD.org
setenv PKG_DBDIR /var/db/pkg
и след това с pkg_add -r firefox или който и да е пакет.
Ако ползваш bash export PACKAGEROOT=“ftp://ftp.cz.FreeBSD.org“ и по същият начин.
Поздрави

Ааа, с прекомпилирани пакети не е честно :)) Губи се тръпката.

А за xmms-а – проблемът май е в шрифтовете – трябва да си поиграя малко и ще стане. Иначе плъгинчето си го подкарах – беше глупост някаква – трябваха само малко линкове от /usr/local/include накъм /usr/include.

Хехех не е честно :) И аз го правих така преди докато не си начупих цялата база с dependencies и после като нищо не тръгне като хората взимаш да се позамисляш .
P.S Ако ти трябват щрифтове мога да ти дам

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.